Kontrola rada "na crno"

Bez autora
Jul 08 2012

Kontrola rada stranih radnika – sezonaca sprovodi se po istom postupku i istovremeno kao i za domaće državljane zatečene na radu kod istog poslodavca, s tim što je dijapazon novčanih kazni koje se izriču na licu mjesa prekršajnim nalogom nešto širi, s obzirom da uključuje prekršaje predviđene ne samo Zakonomo radu, nego i Zakonom o zapošljavanju i radu stranaca. Sudeći po broju radnih dozvola u Crnoj Gori, na sezonskim poslovima angažovano je preko 10.000 stranaca, što je za skoro 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine. To govori da je turistička sezona dobro počela i da treba stalno raditi na kontroli rada "na crno" kada su u pitanju zapošljavanje i stranih i domaćih sezonaca. U tom cilju Vlada je formirala koordinacioni tim za praćenje mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Kontrola rada "na crno"Kontrola rada stranih radnika – sezonaca sprovodi se po istom postupku i istovremeno kao i za domaće državljane zatečene na radu kod istog poslodavca, s tim što je dijapazon novčanih kazni koje se izriču na licu mjesa prekršajnim nalogom nešto širi, s obzirom da uključuje prekršaje predviđene ne samo Zakonomo radu, nego i Zakonom o zapošljavanju i radu stranaca, kazao je za Pobjedu Suad Numanović, ministar rada i socijalnog staranja.

On navodi da je, sudeći po broju radnih dozvola u Crnoj Gori, na sezonskim poslovima angažovano preko 10.000 stranaca, što je za skoro 14 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

- To govori da je turistička sezona dobro počela i da treba stalno raditi na kontroli rada "na crno" kada su u pitanju zapošljavanje i stranih i domaćih sezonaca. U tom cilju Vlada je formirala koordinacioni tim za praćenje mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Govoreći o kontroli i kaznama za neregularno zapošljavanje Numanović kaže da značajan segment inspekcijskog nadzora obuhvata upravo zapošljavanje stranaca na način predviđen Zakonom.

- Stranac se može raditi u Crnoj Gori ako ima radnu dozvolu, odobrenje za stalno nastanjenje ili odobrenje za privremeni boravak, i zaključen ugovor o radu ili ugovor o obavljanju poslova, odnosno usluga.

Dodaje da je planom aktivnosti Inspekcije rada predviđen pojačan nadzor tokom ljetnje turističke sezone u šest primorskih opština i Kolašinu i na Žabljaku. Sada je formirana i Uprava za inspekcijske poslove, gdje će biti sve inspekcije na jednom mjestu.

- Inspekcija rada je intezivirala inspekcijske nadzore na Primorju od 15. juna, tako što domicilni inspektori obavljaju poslove na prikupljanju relevantnih podataka za efikasniji rad Inspekcije u jeku turističke sezone. Inspektori su uspostavili dobru saradnju sa biroima rada ZZZCG, od kojih se pribavljaju spiskovi izdatih radnih dozvola za strance, kao i sa organima lokalnih uprava radi informisanja o poslodavcima sa privremenim odobrenjima za rad, u cilju uspješnijeg rada na terenu – ističe ministar i dodaje da će se inspekcijski nadzori fokusirati na sezonske poslodavce sa posebnom kontrolom zapošljavanja nerezidentnih lica, čiji se broj enormno povećava u toku turističke sezone.

- Uvjeren sam da turističku sezonu, za koju se nadamo da će biti uspješna, treba da iskoristimo za veće zapošljavanje domaće radne snage, posebno računajući na mlade, zatim efikasno zadovoljenje potreba poslodavaca putem zapošljavanja stranaca u slučajevima kada domaća ponuda ne može odgovoriti tim potrebama i maksimalno sužavanje prostora za rad na „crno" – kaže Numanović za Pobjedu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik